Kan een spin uit je stofzuiger kruipen of is die gelijk dood?

Kruimeldief.eu

Tips

Oh nee, daar zit een spin op de muur. Grijp snel de stofzuiger of kruimeldief, maar is dat wel zo’n goed idee? Kan een spin eigenlijk ontsnappen uit de zuigkracht van deze apparaten en wat gebeurt er als de spin in de stofzuigerzak belandt? Op basis van feitelijke data geven we in dit artikel antwoorden op deze vragen en delen we handige tips om op een diervriendelijke manier van spinnen in huis af te komen. Dus voordat je de stofzuiger erbij pakt, lees eerst dit artikel eens door.

Kruipt een spin weer uit de stofzuiger?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste spinnen de stofzuiger niet overleven. In 2007 zogen Braziliaanse onderzoekers bijvoorbeeld 240 spinnen op, waarvan er geen enkele overleefde. Wel overleefden twaalf van de dertig spinnen het tochtje toen het plastic plaatje voor de stofzuigerzak werd verwijderd.

Er zijn verschillende factoren die de overlevingskans van spinnen beïnvloeden, zoals de grootte en de kracht van de stofzuiger. Volgens Naturalis-medewerker Peter van Helsdingen hebben kleine spinnen en hooiwagenspinnen geen schijn van kans om te overleven. Zij stikken al snel door het stof in de stofzuigerzak. Huisspinnen hebben daarentegen een grotere overlevingskans.

Als je bang bent dat spinnen uit de stofzuiger kunnen kruipen, kun je het beste de stang van de stofzuiger horizontaal laten liggen totdat je de zak leegt. Of zelfs met de voet omhoog. Dit maakt het voor de spin nog moeilijker om uit de stofzuiger te klimmen. En mocht je toch liever diervriendelijk van spinnen af willen komen, dan kun je beter de spin voorzichtig oppakken en buiten zetten.

Onthoud dat spinnen in Nederland geen kwaad doen. Dus je kunt ze gerust oppakken en buiten zetten als je daar de moed voor hebt. En als je toch de stofzuiger wilt gebruiken, dan is de kans groot dat de spin het niet overleeft. Dus denk goed na voordat je besluit om de stofzuiger te gebruiken om van spinnen af te komen.

Sterven spinnen in de stofzuigerzak of op de weg er naar toe?

Wanneer een huisspin in de stofzuiger belandt, kan het zijn dat deze sterft door de luchtstroom. Stofzuigers zuigen lucht met wel 140 kilometer per uur naar binnen, wat voor spinnen een flinke uitdaging kan zijn. Sommige spinnen kunnen zich vastklampen aan oppervlakken en zo ontsnappen aan de zuigkracht, terwijl andere spinnen niet zo gelukkig zijn en meegesleurd worden naar de stofzuigerzak. In de stofzuigerzak is er echter niet veel lucht en voedingsstoffen voor de spin, waardoor het al snel zal sterven. Hoewel sommige mensen bang zijn voor spinnen en het misschien juist goed nieuws vinden dat ze sterven in de stofzuiger, is het toch aan te raden om de spinnen gewoon buiten vrij te laten. Op die manier kan de spin gewoon verder leven en helpt het mee aan het ecosysteem.

Geldt hetzelfde voor een stofzuiger of kruimeldief zonder zak?

Moderne stofzuigers hebben geen zak meer, maar een reservoir waarin het vuil wordt opgevangen. Dit geldt ook voor kruimeldieven met steel. Door het opzuigen van het vuil, wordt het direct opgevangen in het reservoir. Vaak zit er in de stofzuiger een terugslagklep, waardoor het vuil niet meer kan ontsnappen. Een spin kan eenmaal opgezogen, niet meer ontsnappen door deze klep. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat een spin wel kan ontsnappen wanneer je het reservoir leeg gooit, omdat er verschillende klepjes zijn die tijdens het legen open kunnen staan. Het is daarom verstandig om het vuil direct in de vuilnisbak te gooien en het reservoir goed te legen en schoon te maken. Zo ben je er zeker van dat alle vuildeeltjes daadwerkelijk opgezogen en opgevangen worden en voorkom je onaangename verrassingen die er weer uit kruipen.

Kan een spin uit je stofzuiger kruipen of is die gelijk dood?

Spinnen kunnen de stofzuiger overleven. Maar het hangt af van verschillende factoren of de spin uit de stofzuiger zal kruipen of niet. De meeste spinnen zullen onderweg naar de zak of het reservoir al sterven.

Is er een manier om te voorkomen dat een spin uit de stofzuiger kruipt als hij eenmaal opgezogen is?

Sommige stofzuigers hebben een automatisch sluitsysteem waardoor de spin niet kan ontsnappen, terwijl andere stofzuigers verschillende klepjes hebben die voorkomen dat de spin eruit kan kruipen. Een andere optie is om de stofzuiger het beste horizontaal en op een vlakke ondergrond te laten, zodat de spin minder kans heeft om te ontsnappen.

Kan de grootte van de spin invloed hebben op zijn overlevingskansen in de stofzuiger?

Ja, over het algemeen geldt dat hoe groter de spin, hoe groter zijn overlevingskans is. Dit komt omdat grotere spinnen minder gemakkelijk door de stofzuigerslang en -filterdelen passen, waardoor ze minder snel uit de stofzuiger kunnen ontsnappen en een grotere druk kunnen weerstaan.

Kruimeldief logo

Met een nieuwe kruimeldief wordt elke schoonmaak een feestje. Van kleine huishoudelijke taken tot grote projecten. Kies de kruimelzuiger die bij jou past.